Eikenaar bezoekt bouwbedrijf Groningen op voorsprong

16-11-2016 -

Via onderwijs investeren in duurzame inzetbaarheid van medewerkers is één van de pijlers onder het sectorplan ‘Groningen op voorsprong’. Op donderdag 10 november bezocht gedeputeerde Eelco Eikenaar bouwbedrijf Fledderman uit Siddeburen waarvan meerdere werknemers opleidingen volgen of hebben gevolgd gericht op bouwen in het aardbevingsgebied. Eikenaar is portefeuillehouder Arbeidsmarkt en Onderwijs voor de provincie Groningen en vanuit die rol nauw betrokken bij ‘Groningen op voorsprong’.


Toekomstgericht opleiden
Directeur Fledderman, met zijn bedrijf midden in het aardbevingsgebied gevestigd, weet waar hij over praat. Aardbevingsschade is er aan de orde van de dag en zijn bedrijf verricht veel herstelwerkzaamheden. Voor hemzelf en twee van zijn medewerkers aanleiding om de nieuw ontwikkelde Post-bachelor opleiding ‘Aardbevingen en diepe ondergrond’ te volgen aan de Hanzehogeschool in Groningen. “De opleiding is nog nieuw maar we hopen in twee jaar veel specialistische kennis op het gebied van aardbevingen en aardbevingstechnologie op te doen die we door kunnen vertalen in ons dagelijks werk. Daarnaast is ook de sociaal-maatschappelijke kant van de aardbevingsproblematiek voor ons belangrijk. Hoe ga je om met emoties bij bewoners? Al onze medewerkers hebben daarvoor de training Communicatie en gedrag in aardbevingsgebieden’ gevolgd met als doel ons kennisniveau ook op dit gebied te verhogen.”

Werkbezoek
Het werkbezoek startte met een ontvangst op het bedrijf in Siddeburen. Na meer specifiek te hebben gesproken over het belang van opleiden, volgde een korte introductie van een inmiddels gerealiseerd bouwproject in Appingedam wat later ook bezocht zou worden. Het ging om een grote verbouwing van een woning met risico op aardbevingsschade. Tijdens de verbouwing zijn de nodige bouwtechnische aanpassingen doorgevoerd zodat de kans op bevingsschade zoveel mogelijk is beperkt. De bewoners van de woning waren thuis en openden gastvrij hun deur waardoor Eikenaar een goede indruk kon krijgen van de buiten én binnen verrichte aanpassingen. Het dak van de woning was het hoogste punt dat deze ochtend werd bereikt. Daar praatte de heer Fledderman de gedeputeerde specifiek bij over aanpassingen aan de schoorsteen.

Voor de gedeputeerde, die Arbeidsmarkt en Onderwijs maar ook Gaswinning in portefeuille heeft, vielen met dit bezoek heel mooi twee dossiers samen. Hij liet zich uitgebreid informeren over kansen van toekomstgericht scholen maar nam ook de tijd voor de persoonlijke ervaringen van de heer Fledderman en de bewoners van de woning in Appingedam.

« terug naar Actueel